Davines village, the factory-village designed by Matteo Thun

Our glazed lava stone brings beauty and sustainability in the restaurants and co-working spaces of the exclusive Davines Village

Sustainability, beauty, a sought-after style and well-being meld and express themselves in Davines Village through the whole design, the technical and building solutions implemented and the choice of materials mainly of natural origin.
The restaurant area, located in the large central greenhouse, welcomes visitors with the glazed lava stone counter bar, in line with its guiding principle.

Davines village, the factory-village designed by Matteo Thun and based on the key ideas of the cosmetic leading brand, namely beauty and sustainability, tasked us with the realization of the areas, in partnership with Molteni&C|Dada, who took care of the furniture for the large central greenhouse used as a restaurant and co-working space.

Our lava surfaces are situated in a big glass building, a bright “greenhouse-restaurant”
Our lava surfaces are situated in a bright “greenhouse-restaurant”

Our lava surfaces are situated in a big glass building, a bright “greenhouse-restaurant” that evokes the tradition of those rural houses with double-pitched roofs, recalling the architectural shape of a hut, locally well-established.

Our lava stone has been chosen amongst the natural materials for the interiors of the greenhouse-restaurant, where the bar counter top is custom designed and made with our enameled volcanic stone
Our lava stone has been chosen amongst the natural materials for the interiors of the greenhouse-restaurant, where the bar countertop is custom designed and made with our enameled volcanic stone

DAVINES VILLAGE, GREEN VILLAGE

The main materials used in this project are of natural origin: the natural durmast for the village “houses”, the zinc-titanium roofs, the glass used as a covering, which gives the surfaces and each workstation the best transparency thanks to the natural light coming through.

Davines village, the factory-village designed by Matteo Thun, based on the key ideas of the cosmetic leading brand, namely beauty and sustainability
Davines village, the factory-village designed by Matteo Thun, based on the key ideas of the cosmetic leading brand, namely beauty, and sustainability
The Davines Village concept evokes the tradition of those rural houses with double-pitched roofs, recalling the architectural shape of a hut, locally well-established
The Davines Village concept evokes the tradition of those rural houses with double-pitched roofs, recalling the architectural shape of a hut, locally well-established

The interiors also reinterpret the concept of workspace, by focusing on the ideal sustainability and beauty.
The interior designer Monica Signani proposes an environment that is far from the classic corporate-like furniture, aiming at combining functionality and hospitality in order to make workspaces more intimate and cozy.

workspaces are intimate and cosy
workspaces are intimate and cosy

THE USE OF GLAZED LAVA STONE

From the cut to the finishes and glazing, every lava stone application we use is custom-tailored.

Our lava stone has been chosen amongst the natural materials for the interiors of the greenhouse-restaurant, core of the whole complex of the Davines Village.
In partnership with Molteni & C|Dada, we realized glazed a custom-made lava stone covering the furniture of the corporate restaurant.
In the middle of the restaurant, guests meet around the vintage-style bar counter, inspired by the old bistros, and reinterpreted from a contemporary point of view through the glazed lava stone, chosen as an innovative, sustainable and uniquely beautiful material.

From the cut to the finishes and glazing, every lava stone application we use is custom-tailored
From the cut to the finishes and glazing, every lava stone application we use is custom-tailored

The restaurant is conceived along with the scientific vegetable garden, a real laboratory in the open, which, besides covering an educational role by showing visitors the natural ingredients in the cosmetic formulation, contains the cultivation of officinal and spicy plants, fruit trees and vegetables for experiments, demonstration and cooking purposes.
The choice of lava stone for the top coverings meets this need of mainly using natural materials to design sustainable spaces that enhance beauty, functionality, and importance given to the person.
The lava stone expresses its full potential here: it’s a natural 100% recyclable stone with a surface that can be decorated.

The glazed lava stone has been chosen as an innovative, sustainable and uniquely beautiful material
The glazed lava stone has been chosen as an innovative, sustainable and uniquely beautiful material
the greenhouse-restaurant, core of the whole complex of the Davines Village
the greenhouse-restaurant, core of the whole complex of the Davines Village

The lava stone tops that cover the Restaurant in Davines Village have been custom-cut out of lava stone monoliths, for this specific project.
From the cut to the finishes and glazing, everything is custom-tailored, custom-designed and custom-produced.
The result is a unique, natural and environment-friendly product, durable thanks to the glazing process it has been subject to, and versatile thanks to the multiple techniques through which the enamels can be used for decorations.
In the Davines project, the application of the Pure White glaze perfectly matches the design of bright spaces, completely in line with the outside.

A closest view on the lava stone bar counter top: of the vintage-style bar counter
A closest view on the lava stone bar counter top: of the vintage-style bar counter

The glaze of the stone top increases the resistance of its surface.
On the white enamel covering the counter, it is worth noticing the antique craquelé detail, a characteristic finish of the glazed lava stone, which can be modified through the baking process, whereas the detail on the brass edge finishes and decorates both the counter bar top and the tables:

The detail of the craquelé finishing of the glazed lava stone bar counter
The detail of the craquelé finishing of the glazed lava stone bar counter
the detail on the brass edge finishes and decorates both the counter bar top and the tables
the detail on the brass edge finishes and decorates both the counter bar top and the tables
ultima modifica: 2019-01-24T09:29:38+00:00 da Ranieri Lava Stone